De Savoy Jazzmen, een swingende geschiedenis

Savoy Jazzmen 1960's

In de herfst van 1962 wordt de Savoy Jazzmen opgericht door klarinettist Huub Princen. De Eindhovense band speelt aanvankelijk een stijl die men een mix van New Orleans en Dixieland noemt. Na enkele jaren ontstaat een lichtere Engelse interpretatie. Insiders herkennen direct invloeden van de vier grote B’s: Chris Barber, Kenny Ball, Acker Bilk en Papa Bue.

Later wordt daar het idioom van Louis Armstrong, Louis Prima en andere Amerikaanse grootheden aan toegevoegd. Verder onderscheidt de band zich door een groot aantal gezongen nummers in het repertoire op te nemen. Hiermee is de basis voor de nog altijd zeer herkenbare Savoy Sound gelegd.

Het aanvankelijke speelveld regio Eindhoven breidt zich snel uit naar de rest van Nederland, België, Duitsland en Zwitserland waarbij de band in talloze jazzclubs optreedt. Omroep Brabant laat vrijwel dagelijks iets horen van de Savoy, die daardoor ook doordringt in het Hilversumse. Dit resulteert in een flink aantal radio- en televisieoptredens.

Platenmaatschappijen waaronder Polydor melden zich en zo zien in de loop der jaren met regelmaat singels, Lp’s en Cd’s het licht.

Zo verschenen o.a.  Everybody Loves Saturdaynight (1976), An Evening with the Savoy Jazzmen (1978), Savoy Jazzmen live at the Harbour Jazzclub (1982), Savoy’s 30th Anniversary (1992), Miniware in concert (1995) en From Eindhoven With Love (1997).